Akit nem érint a téma, bizonyára már az is hallott róla: egy augusztus 23-ai sürgősségi kormányrendelet értelmében a magyar tagozatokon az elemi osztályokban is – elemisták oktatására valószínűleg nem felkészült – román szakos tanárok kell oktassák a román nyelvet, nem a tanítók.

Az idősebbek valószínűleg még emlékeznek arra, amikor Gheorghe Gheorghiu Dej idejében a magyar iskolák elemi osztályaiban román ajkúak tanították a román nyelvet, s azt már a mi korosztályunk is tapasztalhatta, mennyire volt hatékony a Ceausescu-rezsim utolsó éveiben románul tanulni a fizikát, biológiát, földrajzot vagy a matematikát.

Akkor más szelek fújtak, legyinthetnek sokan, abban viszont kivétel nélkül szinte minden érintett – diák, szülő, pedagógus, érdekvédelmi szervezetek – egyetért, hogy újra viharosra fordult az időjárás a kisebbségi oktatás területén.

Felesleges szócséplés lenne a rendelet hátulütőit boncolgatni, szakértők már sokszor, sok helyen elmondták véleményüket ezzel kapcsolatban, arról azonban kevesebb szó esett, hogy kinek, minek is köszönhető az újabb „frontátvonulás”? Annyira azért az ország akut magyargyűlöletben szenvedő vezetői sem estek a fejük lágyára, hogy a centenáriumhoz közeledve ekkora magas labdát adjanak nekünk, romániai magyaroknak, vagy a Magyarország után Románia fülhúzására készülő Európai Parlamentnek kínálják tálcán a megkövezés lehetőségét.

Először Biró Zsolt parlamenti képviselő mondta ki: itt és most a román tanügyminiszter bosszújáról van szó. De mit vétettünk mi, könyörgöm, Valentin Popának, hogy ilyen csúnyán lesújtott megtorlása 3 ezer magyar tanítóra és 52 ezer magyar kisdiákra???

A választ Borboly Csabának, a Hargita Megyei Tanács elnökének a feljelentésében kell keresnünk, erre maga a tanügyminiszter is apropózott az idei tanévnyitón, illetve minisztériumi források is megerősítették a Krónikának.

A sajnos ismételten kudarcos érettségi vizsgák lejárta után Borboly ugyanis úgy döntött, nyár lévén, a medvék helyett legyen a román nyelv oktatása az új „uborka” a sajtó számára. Büszkén jelentette ki, panaszt nyújtott be a tanügyminiszter, a tanügyminisztérium ellen az Országos Diszkrimináció-ellenes Tanácshoz (CNCD) a román nyelv nem megfelelő módon történő oktatása miatt.

A válaszlépést immár ismerjük, s csak remélni tudjuk, sikerül valahogy elkerülni a meggondolatlan, szakszerűtlen, s nem utolsó sorban: populista – gondoljunk csak bele, 2236, Hargita megyében érettségire beiratkozott diák 42 százalékáról, azok családjairól van szó, akik akkor még bizonyára elismerően csettintettek az elnöki bejelentés hallatán – borbolyi húzás tízezreket érintő áldatlan következményeit, sikerül megakadályozni a lerombolását annak, amit kínnal, keservvel felépített a szakma, a politikum.

Borboly Csaba lépésének eredményeként ismét sötét felhők gyűltek össze a marosvásárhelyi római katolikus iskola újraindításától napsütötte RMDSZ-es égen, a tulipánosok nem sokáig fürdőzhettek az iskolaalapítás dicsfényében, a tanácselnök csúnyán belerondított az elvitathatatlan sikerbe.

A csúcsvezetésnek talán nem ártana elgondolkodnia Ráduly Róbert Kálmán csíkszeredai városvezető korábbi kijelentésein, nem ártana jobban belegondolni, kinek is dolgozik a tanácselnök, aki meglehet, hogy jó asztalos, viszont fafaragó művésznek képzeli magát, újra és újra „belematat” olyan stratégiai fontosságú területekbe, amelyek nem az ő asztalára, hanem az adott szakmáéra tartoznak.

Ráadásul Borboly politikusi húzásai rendszerint nem hogy nincsenek sikerrel kikövezve, hanem folyamatos tűzoltásra kényszerítik a csúcsvezetést: a parlamenti együttműködés apropóján rengeteg mindent kérhetett volna az erdélyi magyarságnak Kelemen Hunor Liviu Dragneától, ehelyett a szövetség elnöke most a rendelet eltörléséért kuncsorog a kormánypárt vezetőjénél.

Mondanunk sem kell: „tűzoltásra” pazarolni a „puskaport” kár és vétek...

Úgy fest, az RMDSZ most megpróbálja bajtársiasan elkendőzni a dolgot, ha viszont két év múlva nem akarja kockára tenni az amúgy is pengeélen táncoló parlamenti bejutását, akkor a következő helyhatósági választásokon tusnádfürdői polgármesternek indítja Borboly Csabát.

A megyeitanács-elnöknek amúgy is vannak ilyen irányú ambíciói, ezt láthattuk két éve Csíkszeredában is, Tusnádfürdőt MPP-s polgármester vezeti jelenleg, ráadásul medve is van elég a fürdővárosban…