A Hargita megyei Sportgála díjazása arra enged következtetni, hogy Székelyudvarhelyen és környékén vagy nincs sportélet, avagy ha van, akkor az Csíkszeredában nem sokat ér. Persze, az is elképzelhető, hogy a megyeközpontban akkora a köd, hogy a város határán kívüli sportélet nemigen látszik.

A karácsonyi ünnepeket megelőző hétvégén díjazták a „megye” (valójában inkább Csíkszereda) sportolóit a Hargita Megyei Sportigazgatóság hagyományos év végi gáláján. Persze nemcsak az esemény nevezhető hagyományosnak, hanem a mód is, ahogy a sportolókat díjazzák.

Merthogy „a megye sportolói” kifejezés enyhén szólva is túlzás, a több kategóriában (csapat, egyéni, ifjúsági, felnőtt, olimpiai, nem olimpiai) összesen 24 dobogós díjat osztottak ki és egy gyergyói sífutó kivételével az összes többi csíkszeredai sportolóhoz, illetve csapathoz került.

Dacára annak, hogy Udvarhelyen zajlik a sportélet, és nemcsak a teremfoci vagy a kézilabda érdemel említést. Íme – a teljesség igénye nélkül – néhány nem mindennapi teljesítmény:

A nagypályás labdarúgásban a megyét a legmagasabb szinten képviselő Vasas Femina FC fennállásának legjobb eredményét érte el: országos bajnoki ezüstérmet szerzett, de ez nem volt elég, hogy a megyében is dobogóra álljon.

A birkózóknál Kovács Krisztián egyéniben és csapatban is országos bajnok lett, de eredménye a Román kupa bezsebelésével sem volt elegendő, hogy a megyei sportgálás dobogóra lépjen. Hasonlóképpen Gergen Zoltán U 23-as bajnoki arany- és bronzérme és vb részvétele sem hatotta meg a megyei sportigazgatóságot.

A székelyudvarhelyi Fejér-Konnert András a Las Vegasban rendezett veterán asztaliteniszezők idei világbajnokságán a magyarországi Varga Sándorral párosban szerzett vb-ezüstérmet, de a „hegyen túl”, vagyis a megyeközpontban ez sem ér sokat.

Szécsi Barna (fent, középen) a teqball világkupa dobogójának csúcsán. A megyei dobogóra már nem fért fel.

Szécsi Barna is hiába nyerte el a franciaországi Reims-ben második alkalommal megrendezett sporteseményen a teqballvilágkupát (míg a párosok versenyében a Lázár Zsolt–Ilyés Szabolcs, keresztúri–udvarhelyi duó harmadik lett), Csíkszeredában ezzel az eredménnyel sem lehet a megyei dobogóra lépni.

 

Totózzunk:

1 – Udvarhelyen és környékén nincs sportélet.
X – Udvarhelyen van sportélet, de a Sportigazgatóság szemszögéből ez nem sokat ér.
2 – Csíkszeredában akkora a köd, hogy a megyeközponton kívüli sporteredmények nemigen látszódnak.

Lehet tippelni.