Egy színvonalas rendezvénnyel lett szegényebb Székelyudvarhely: a Míves Emberek Sokadalmát, az egyik legrangosabb Kárpát-medencei népművészeti fesztivált jövőre Nagyenyeden rendezik meg.

A hírt Lőrincz Zsuzsánna, a MES-t szervező Artera Alapítvány elnöke jelentette be csütörtökön, hangsúlyozva: a székelyudvarhelyi városvezetés sajnos nem mutatott érdeklődést az esemény támogatása iránt, ezért a jövőre húsz éves Artera az eddigi megszokott helyszín, a székelyudvarhelyi Székelytámadt vár helyett jövőben a nagyenyedi várfalak mellett rendezi meg – immár tizenhetedik alkalommal – a Míves Emberek Sokadalmát.

A MES egyik színfoltja volt a máréfalvi tejfölös lepény sütése
Fotók: artera.ro

Bár szomorúsággal tölt el, hogy Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala nem találta támogatásra érdemesnek a MES-t, örülök, hogy jövőre ismét megszervezhetjük az eseményt. Nagyenyeden tárt karokkal fogadtak, a városvezetés és a megyei önkormányzat elnöke is támogatásáról biztosított. Enyeden felismerték a MES-ben rejlő lehetőségeket, jövő évi fesztiválkínálatuk fénypontja lesz a sokadalom, s a turizmust népszerűsítő programjaikban is kiemelt helyet kap az esemény” – jelentette Lőrincz Zsuzsánna.

Önfeledt szórakozás egy korábbi MES-en

A nagyenyedi kapcsolat kiépítésében jelentős szerepe volt Benedek Zakariásnak: az RMDSZ parlamenti képviselője, aki a szórvány mellett Udvarhelyszéket is képviseli a Parlamentben, értetlenségét fejezte ki amiatt, hogy Székelyudvarhely könnyűszerrel lemondott a nívós rendezvényről. „Tulajdonképpen kényszerből került a MES Nagyenyedre, ahol igen lelkes fogadtatásban volt részünk, amikor a tárgyalásokat folytattuk. Öröm az ürömben, hogy a Míves Emberek Sokadalmával erősítjük a székely-szórvány kapcsolatokat, hiszen ne feledjük: Erdélyben nem csak a Székelyföldön élnek magyarok” – mondta a képviselő.

A kicsik is találtak kedvükre való programokat a MES kínálatában

"Évről évre a MES gyűjtötte össze azokat az embereket, akik saját népi hagyományaink mezején keresik szórakozásukat. A MES talán ezzel emelkedett, s emelkedik ki tehát ezután is a nyári fesztiválkínálatból: remek alkalom mindannyiunk számára, hogy néhány napig „vegytisztán” kapjuk kézhez saját kultúránkat” – mondta Lőrincz Zsuzsánna, az Artera Alapítvány elnöke.

Az Arteráról érdemes tudni, hogy 1999-ben alakult Székelyudvarhelyen. Szűkebb értelemben a Székelyföld, tágabb értelemben egész Erdély hagyományainak ápolását és őrzését tűzte ki célul.

2005-től Magyarország Népművészeti Egyesületek Szövetségének (NESZ),a Magyar Kézművességért Alapítványnak tagja, alapító tagja a MAMÓ Egyesületnek, az Erdélyi Kézműves Céhnek, a Székelyföldi Kézművesek Egyesületének.

Az alapítvány Közép-Európa Élő Örökség díj első helyezettje lett Romániában, Európa-szinten pedig második helyezést ért el.

Hagyományápoló és népművészeti tevékenységéért a székelyudvarhelyi önkormányzat kétszer, 2004-ben és 2006-ban, a máréfalvi önkormányzat pedig 2007-ben tüntette ki.

„Célunk, hogy a haza és ház, a közösségi és egyéni érdek és érték emígyen egymásba kapcsolódjon, és egymásba kapcsolja a történelmi nemzettudatot a nemzetiségi tudattal” – szól az alapítvány „hitvallása.”